Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Nórsky pútnik

 


Tak, ako každý rok od februára do apríla sa obrovské kŕdle tresiek vydávajú zo Severného ľadového oceánu na svoju asi 600 kilometrov dlhú púť, ktorú vedú pozdĺž zimného pobrežia Nórska až k nádhernému súostroviu Lofot, kde zaistia zachovanie svojho druhu. Severný ľadový oceán a Barenstovo more je obzvlášť vhodným prostredím pre ich život. Kvalita vody s dostupnou potravou tvoria tie najlepšie podmienky pre rast Skrei. 

Treska obyčajná (Gadus morhua) ulovená pri tomto zázračnom ťahu je v Nórsku nazývaná Skrei, čo je v preklade pútnik. 

Hovorí sa, že pravdepodobne Vikingovia boli prví, ktorí začali obchodovať s treskami Skrei. Navyše v sušenej podobe boli tresky prvým nórskym vývozným tovarom. 

Práve obrovská vzdialenosť, ktorú Skrei zdoláva ju robí zvláštnou a jedinečnou. Dospelá ryba plná sily má vďaka veľkému pohybu, bohatej a pestrej strave veľmi pevné a šťavnaté mäso s nevídane nízkym obsahom tuku.

Lov voľne žijúcich tresiek je naozaj fascinujúcim zážitkom aj pre amatérskych rybárov. Prísne regulovaný lov Skrei si nórskej rybárstvo chráni znakom pravosti dodávateľa, ktorý musí splniť nemálo podmienok. Možno loviť len ryby určitých rozmerov a to iba povoleným spôsobom, ktorým sú udice, dlhé šnúry s hákmi a malé siete. 

MyFish pláva na vlne Skrei a ponúka dokonca len to najlepšie z celej ryby a to je filet z chrbtovej časti, v ktorom len ťažko narazíte na nejakú kostičku. Pozrite do aktuálnej ponuky, kde si môžete aj rezervovať. 

Použité ingrediencie by nemali prebíjať jemnú chuť mäsa, ktorého vlastnosti najlepšie vyniknú pri šetrnom varení pri teplotách pod bodom varu alebo pri príprave v pare. Tresku je však možné pripravovať v rúre, ale aj na panvici či grile, kde sa odporúča s rybou zaobchádzať veľmi šetrne a v ideálnom prípade len raz otáčať a dodržať správnu dĺžku prípravy tak, aby si ryba zachovala svoju šťavnatosť. Mäso tresky by malo zostať uprostred krásne priehľadné, lebo len tak vynikne jej skvelá jemná aroma.


22
február





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: