Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilovaný pstruh na fenikli a pomarančoch
Zoznam surovín:

300 g pstruha dúhového (celá vypitvaná ryba)
fenikel (buľva aj s vňaťou)
červený vínny ocot
extra panenský olivový olej
1 pomaranč
150 g hrášku (mrazený)
1 stredná mrkva
1 šalotka (malá)
50 g kyslej smotany (30 % tuku)
40 g masla
čerstvá čili paprička
soľ a korenie
 

Postup prípravy:

Grilovanie máme asi všetci spojené s letnými mesiacmi. Tuzemskou rybou je pre nás jednoznačne kapor alebo pstruh. Čo je však pre nás v kuchyni neobvyklé a pre leto typické je celkom iste fenikel v rôznych svojich podobách (buľva, vňať, semená). Napríklad v Taliansku ho považujú za plnohodnotnú zeleninu a je súčasťou rybích či mäsových pokrmov a šalátov. Nám teraz fenikel poslúži v kombinácii s pomarančom ako skvelá náplň do grilovaného pstruha, ktorého na tanieri doplníme pučeným hráškom zjemneným kyslou smotanou.  
 
1. krok
Očisteného pstruha umyjeme a dobre vysušíme kuchynskou papierovou utierkou. Rybu na povrchu aj vnútri dobre osolíme a okoreníme. Z buľvy feniklu obtrháme vňať (vyzerá veľmi podobne ako kôpor) a z pomaranča odkrojíme 1-2 plátky. Rybu naplníme feniklovou vňaťou a plátkami pomaranča. Než si pripravíme prílohu, uchováme ju v chlade.
300 g pstruha dúhového (celá vypitvaná ryba)
fenikel (vňať)
½ pomaranča 
soľ a korenie
 
2. krok
Ešte než sa vrhneme na samotnú prípravu prílohy, pripravíme si jednoduchú zmes na potieranie ryby. V miske premiešame metličkou 2:3 červeného  vínneho octu a olivový olej tak, aby nám vznikla hustá zmes.
extra panenský olivový olej
červený vínny ocot
 
3. krok
Očistenú mrkvu si ľahko uvaríme v osolenej vode tak, aby nebola úplne mäkká. Nakrájame ju asi na polcentimetrové plátky. V menšom hrnci si rozpustíme maslo a speníme v ňom najemno nakrájanú šalotku spoločne s nasekanou čili papričkou. Paprička by mala spôsobiť len ľahkú štipľavosť, takže ju dávkujeme opatrne. Akonáhkle všetko zosklovatie, pridáme hrášok, ktorý sme si nechali dopredu rozmrznúť. Hrášok pozvoľna prehrejeme. Tyčovým mixérom hrášok rozmixujeme. Ideálne tak, aby časť hrášku zostala nahrubo a zbytok najemno. Do hrášku vmiešame zľahka nakrájanú predvarenú mrkvu.
1 stredná mrkva
150 g hrášku (mrazený)
1 šalotka (malá)
30g masla
čerstvá čili paprička
 
4. krok
V tejto fáze zmes hrášku a mrkvy ľahko podľa chuti dokyslíme červeným vínnym octom (asi tak 1 lyžica). Do horúcej zmesi vmiešame dve lyžice kyslej smotany a tenký plátok masla.  Samozrejme všetko na záver osolíme a okoreníme.
červený vínny ocot
50 g kyslej smotany (30 % tuku)
40 g masla
soľ a korenie
 
5. krok
Uhlíky pod grilom dobre rozpálime (asi na 250-300°C). Na rošt potretý olivovým olejom alebo iným tukom položíme na polcentimetrové plátky nakrájanú buľvu feniklu preloženú plátkami pomaranča. Pripravenú rybu položíme na fenikel s pomarančmi a grilujeme ju z každej strany asi 5-7 minút. Pstruha potierame pripravenou zmesou. Či je ryba naozaj hotová sa presvedčíme tým, že ju skúsime potiahnuť za chrbtovú plutvu. Pokiaľ pôjde krásne vytiahnuť od chrbtice, znamená to, že je pstruh naozaj dobre prepečený až ku kosti.
300 g pstruha dúhového
fenikel (buľva)
½ pomaranča 
zmes na potieranie
tuk na potretie grilu
 
6. krok
Hotovú rybu servírujeme na rozohriatom tanieri spoločne s pučeným hráškom a mrkvou.
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Vývar z jesetera
Mušle vongole so šafránovou omáčkou
Grilovaná chobotnica s fazuľovým pyré




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: