Postup prípravy:
Veľmi zaujímavou kombináciou sú mušle sv. Jakuba s nasladlou kašou z pečených jabĺk. Výborný doplnok je naopak svieži šalát z čerstvých jabĺk a jemné šafránové cestoviny. Toto netradičné spojenie je práve pre mušle sv. Jakuba ako stvorené. Odporúčame servírovať ako predjedlo. 1. krok Dve jablká zbavíme šupky a jadrovníkov, nakrájame na plátky asi 0,5 cm široké. Premiešame ich spoločne s maslom a cukrom. Vložíme na plech a pečieme v rúre na 200°C, kým jablká krásne skaramelizujú (asi 20-30 minút). Upečené jablká rozmixujeme tyčovým mixérom na jemnú kašu. Pre správnu konzistenciu rozriedime horúcou vodou. Ľahko dosolíme. 2 jablká lyžica cukru maslo soľ 2. krok Medzi tým, čo sa nám v rúre pečú jablká sa môžme vrhnúť na prípravu šalátu z jabĺk. Dve zvyšné jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame na julienne (na tenké prúžky). Nakrájané jablká na chvíľu vložíme do misky zo studenou vodou a vytlačeným citrónom (aby nám na tanieri nezhnedli). Jablká precedíme a premiešame s ľahko posekanou vňaťou z feniklu (asi 1 lyžica). Pridáme lyžicu olivového oleja. Šalát dobre premiešame. 2 jablká 1 citrón extra panenský olivový olej fenikel (vňať) 3. krok V osolenej vode dáme variť špagety. Medzi tým si v panvici rozpustíme 30g masla, do ktorého pridáme šafrán a trošku vody z cestovín. Pomaly zredukujeme na jemnú omáčku. Pridáme uvarené cestoviny a v panvici dobre prepojíme s šafránovou omáčkou. Ľahko osolíme. 150g čerstvých špagiet (chladené) 30 g masla 0,2 g šafránu soľ 4. krok Mušle sv. Jakuba (orech) umyjeme a dobre osušíme. Ľahko osolíme, okoreníme a prudko opečieme z oboch strán na panvici s lyžicou rozpusteného masla (1-2 minúty z každej strany). 6 mušlí sv. Jakuba (orech) lyžica masla soľ a korenie 5. krok Mušle umiestnime na terčík z kaše z pečených jabĺk. Hneď vedľa umiestnime jablkový šalát a klbko špagiet s šafránovou omáčkou.
|