Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Treska skrei po roku opäť na scéne
27. január 2019 Autor: Kateřina Madaras Foto: Seth Kane, Tomáš Rada, Jennifer Pallian

Kráľovná ľadových vôd, treska skrei sa po roku opäť vydala na svoju dlhú púť z hlbín Barentsovho mora k pobrežiu severného Nórska. Vďaka tejto neuveriteľnej tisíckilometrovej plavbe mrazivými vodami Severného mora sa stáva mäso tresky skrei chuťovými vlastnosťami takmer neprekoneteľné.
 
Okamih, na ktorý čaká celý labužnícky svet prichádza len raz za rok a netrvá dlho. Pre Nórov je sezóna tresky skrei ozajstným sviatkom. Každý rok sa do oblasti panensky krásneho súostrovia Lofot vydáva cez šesťsto profesionálnych aj amatérskych rybárov na majstrovstvá sveta v love tejto jedinečnej ryby. 
 
Treska skrei (treska obyčajná, lat. Gadus morhua) je považovaná za jeden z prvých nórskych vývozných artiklov. S treskami v sušenej podobe vraj obchodovali už starí Vikingovia. Každoročný ťah tresiek im umožňoval žiť v odľahlých severných oblastiach, ktoré sú inak na potravinové zdroje veľmi chudobné. 
 
Aj z tohoto dôvodu je treska skrei Nórmi niekedy nazývaná ako „nórsky zázrak“. Známa je tiež pod prezývkou „valentínska ryba“, pretože celý svoj život strávi prípravou na túto dlhú púť zakončenú rozmnožovacím rituálom trenia. Slovo „skrei“ ale pochádza zo starého nórskeho slova označujúce pútnika. Takto námorníci niekedy označovali migrujúce ryby. 
 
Lov tresky skrei je prísne regulovaný a odznak kvality nesplní každá ryba ulovená v tomto období. 
 
A aké náležitosti musí treska splniť, aby mohla byť takto označená? 
 
Treska skrei je ryba chytená len vo voľnej prírode. 
Jedinec musí byť dospelý, tzn. starý približne päť rokov.
Ulovená musí byť v tradičných oblastiach trenia tresiek pri nórskom pobreží.
Ryba musí byť v perfektnom stave a bez známok poškodenia. 
Spracovaná musí byť v súlade s prísnymi kritériami, ktoré zaručujú tú najvyššiu kvalitu.  
Baliarne musia rybu zabaliť do 12 hodín od chytenia a skladovať  medzi 0–2 °C.
 
Podmienok to naozaj nie je málo. Baliarne, ktoré chcú používať označenie kvality skrei musia spĺňať normy MSC a musia mať dôkaz, že prísne podmienky spĺňajú. Niet divu, že len 13 % tresiek chytených v sezóne je označených odznakom kvality skrei. Takto označená treska sa predáva vo viac ako 20-tich krajinách sveta. Na pultoch ju môžu zákazníci nájsť v celku, nafiletovanú, kúpiť si môžu panenku z tresky alebo jej chvostovú časť. 
 
 
V MyFish predávame to najlepšie a najžiadanejšie z tresky, to jest panenka (sviečková) – filet z chrbtovej časti ryby. Pozrite sa do našej aktuálnej ponuky a rezervujte si svoj kúsok tresky skrei.
 
Čo robí tresku skrei tak unikátnou?
 
Vďaka pohybu, bohatej a pestrej strave má treska skrei ľahké a kvalitné biele mäso skoro bez tuku.
Mäso má formu robustných pevných plátkov. Túto štruktúru získava behom dlhej plavby turbulentnými vodami.
Chuť je delikátna a jemná.
Vďaka pobytu v búrlivých vodách Severného mora čistú chuť ryby nerušia žiadne cudzorodé elementy.
 
 
Dostupnosť tresky skrei záleží v prvom rade na poveternostných podmienkach. Nepriaznivá zima môže spôsobiť, že sa rybári vôbec nedostanú do lovných oblastí. A klimatické podmienky – teplota a slanosť vody určujú aj čas a miesto, kde tresky končia svoj povestný ťah za rozmnožovaním. 
 
Ako najlepšie pripraviť tresku skrei?
 
Treska je ryba, ktorej použitie v kuchyni je veľmi všestranné. Každé jej sústo môže byť premenené na ozajstnú delikatesu. Bežne sa treska spracováva od jazyka až po chvostovú plutvu. Jej jemná chuť vynikne pri šetrnom varení pri teplotách pod bodom varu alebo pri príprave v pare. Vyvarujte sa prevareniu, vnútorná teplota by nemala presiahnuť 38 °C. Len tak zostane mäso uprostred krásne priehľadné a vynikne príjemná aróma tresky. 
 
Bezosporu je najchutnejšou časťou panenka. Tento šťavnatý biely kus mäsa z chrbtovej časti ryby sa získava po tom, čo sa odkrojí vrchý filet. Je bez kostí a tak všetko, čo potrebujete na prípravu je dobre zvolené korenie a jednoduchá omáčka. 
 
 
Aj filet z tresky skrei poskytuje chuťový zážitok z pevného bieleho mäsa, ktoré je pripravené niesť rozmanité krásy kuchárskej fantázie. 
 
V severnom Nórsku sa spracováva aj pečeň krémovej konzistencie do tradičného pokrmu nazývaného Mølje. Jedlo nabité proteínmi sa varí z filetov tresky skrei, jej ikier a pečene. Ikry samotné sa pripravujú vo vývare a potom sa nakrájajú na tenké plátky. Pokrm sa servíruje so zemiakmi, plátkom chlebu a najemno nakrájanou cibuľkou. 
 
Ani koža, jazyk alebo líčka nie sú opomínanými časťami tresky. Koža upečená do chrumkava vie dodať textúru a povýšiť každý pokrm. Na jazyku sú najviac cenené spodné svalové partie, ktoré ponúkajú pevnú a napriek tomu nadýchanú štruktúru mäsa. Líčka vynikajú pevnou konzistenciou, môžu sa piecť, pripravovať na pare alebo ako soté – naprudko restované na malom množstve tuku. 
 
Ako túto exkluzívnu rybu povýšiť na delikatesu radí šéfkuchár londýnskej michelinskej reštaurácie Michel Roux Jr. 
 
Pozrite sa na videorecept na duseného nórskeho pútnika s fazuľou a chorizom.
 

 

Na 4 porcie budete potrebovať:
4 porcie tresky obyčajné (skrei)
175 g choriza
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
175 g cherry paradajok
70 g kelu kučeravého
vetvičku tymiánu
200 ml rybacieho vývaru
2 čajové lyžičky olivového oleja
240 g fazule
1 mrkvu
1/2 šalotky
soľ
 
Postup:
Namočte fazuľu do studenej vody aspoň na 5 hodín. Varte spolu s mrkvou a šalotkou, kým nie je fazuľa mäkká. Trvá to asi hodinu.
 
Chorizo nakrájajte na menšie kúsky a opekajte na panvici asi 3 minúty z každej strany. Klobásu vyberte z panvice. Na uvoľnenom tuku orestujte cibuľu, cesnak a kel kučeravý.
 
Asi po 4 minútach pridajte paradajky a varte ďalších 5 minút. Nakoniec pridajte uvarenú fazuľu, chorizo, tymián a rybí vývar spolu s kúskami ryby. Znížte plameň na minimum a jemne duste asi 8 minút. Podľa potreby dosoľte.
 

ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: