Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Objavte s nami najzaujímavejšie rybie trhy sveta
14. august 2019 Autor: Kateřina Madaras Foto: A.Renae, B.Ledgard, S.Galyonkin, F.Ungaro

Chystáte sa na dovolenku a radi by ste svoj program obohatili o nejaký gastronomický zážitok? Vyberte sa tam, kam vás žiadna cestovka nezoberie. Na tie najlepšie svetové rybie trhy!

Rybí trh dáva návštevníkom jedinečnú možnosť, ako nahliadnuť pod pokrievku stravovacej kultúry danej zeme. Trh, to nie je prvoplánová turistická atrakcia. Ale miesto, ktoré slúži predovšetkým miestnym. Aj preto v MyFish pri návšteve zahraničia nevynecháme príležitosť taký rybí trh navštíviť.  

Rybie trhy majú svoje zvláštne kúzlo. Pred očami sa vám odohráva divadlo, na ktoré len tak nezabudnete. Stoly tu prekypujú pestrou paletou morských rýb a plodov, ktoré hrajú najrôznejšími odtieňmi striebornej, modrej či červenej. Vzduch je nasiaknutý morom a za pultami predávajú bodrí chlapíci ošľahaní vetrom. Skoro im veríte, že ešte pred chvíľou ťahali svoj úlovok z mora. Ak naviac radi komunikujete, ľahko sa tu s niekým dáte do reči a možno získate aj tajný rodinný recept na rybiu špecialitu.

Vydajte sa s nami tiež na cestu okolo sveta a načerpajte tipy, kde nájsť tie najzaujímavejšie rybie trhy. Tri, dva, jeden..vyrážame! 


TSUKIJI | JAPONSKO

Začíname v Japonsku, najväčším rybím trhom sveta. Ten sa preslávil predovšetkým vyhlásenou dražbou tuniakov modroplutvých. Je to neuveriteľné, ale každý deň tu viac než 900 predajcov predalo skoro 3 tisíc ton morských rýb a plodov. O chod najväčšieho rybieho trhu sveta sa staralo viac než 60-tisíc zamestnancov. Prečo hovorím v minulom čase? Vlani v októbri sa musel tento vyhlásený trh presunúť na neďaleký rybí trh Toyosu kvôli olympíjskym hrám, ktoré sa v Tokyu budú konať v roku 2020. 

Návštevníci sa ale sťažujú, že sterilná náhrada Toyosu nemôže ani zďaleka nahradiť autentickú atmosféru Tsukiji. Neklesajte na mysli, vonkajší trh Tsukiji s radou reštaurácií zostal stále zachovaný. Naďalej si tu môžete vychutnať polievku ramen, špeciálnu misku Omakase-don s kúskami všetkého možného alebo sushi z tých najčerstvejších surovín.

 


RIALTO | TALIANSKO

Kúzelný trh obklopený vodnými kanálmi vás prenesie o tisíc rokov späť. Jeho existencia siaha až do 11. storočia a od tej doby sa tu skoro nič nezmenilo. Nehrá tu žiadna hlasná hudba, počujete len klasický ruch tržnice. Rozhovory predajcov sa tu miesia so štebotom čajok, ktoré číhajú na svoju príležitosť. Tržnica sa rozkladá vo dvoch veľkých halách, ktoré podopierajú monumentálne historické stĺpy. 

Predajcovia tu ponúkajú čerstvý úlovok skladajúci sa zo známych aj menej známych druhov morských rýb, chobotníc, mušlí, sicílskych červených kreviet alebo ustríc. Miestnou špecialitou sú „moeche“, pre Benátsku lagúnu typické kraby. Lovia sa na jar a na jeseň, pretože je to obdobie, kedy mladé kraby zhadzujú svoju „detskú“ ulitu a ešte im nestihla narásť nová. Ich cena sa pohybuje okolo 70-tich eur za kilo. Vysoká cena je daná predovšetkým spôsobom lovu, ktorý je veľmi pracný. Kraby sa v reštauráciách pripravujú v cestíčku, prudko opražené.

Rybí trh Rialto sa nachádza len malý kúsok od známeho mosta Ponte di Rialto, ktorý dostal svoje meno práve podľa neďalekého trhu. Dovezie vás sem miestna hromadná doprava: vodné autobusy „vaporetto“. 




LA BOQUERIA | ŠPANIELSKO

Jeden z najstarších a najfarebnejších trhov Európy. Nachádza sa v Barcelone neďaleko centra a jeho história siaha spätne až šesť storočí  . Okrem rýb tu zoženiete ovocie, zeleninu, syry aj rôzne údené mäsové výrobky. V samotnom srdci tržnice sa nachádza úsek rýb, ktorý ponúka neprebernú ponuku čerstvých morských rýb a plodov. Ochutnajte delikátny morský jazyk (lenguados) alebo si kúpte mečúňa (pes espada). 

Ako na každý rybí trh, aj sem sa najviac oplatí vybrať ráno. Okolo obeda je tu totiž plno. Miestni aj turisti tu posedávajú okolo barov, ktoré pripravujú čerstvé jedlo priamo z trhu. Pokiaľ si sami netrúfate na prípravu darov mora, určite vyskúšajte miestne podniky. Môžete si dať grilované sardinky, galícijské chobotnice alebo kalamáre. Najradšej by ste ale ochutnali úplne všetko? Objednajte si tanier s grilovanými morskými plodmi, kde nájdete z každého rožku trošku. 




ESSAOUIRA | MAROKO

V malom prímorskom mestečku sa konajú každý deň rybie trhy, kde zoženiete úlovok od miestnych rybárov starý len pár hodín. Rybolov tu má dlhú tradíciu a pre miestnych to je často jediný zdroj obživy. Ohromí vás obrovský výber rýb a morských plodov. Vody sú tu bohaté na sardinky či úhorov. 

Určite tu nenájdete nerezové stoly a moderné prostredie ako na európskom kontinente. Tu sa vrátite o dve storočia spať a na neskutočnú atmosféru nikdy nezabudnete. Na mieste vám ryby očistia a rovno ugrilujú. Určite odporúčame ochutnať grilované sardinky, najlepšiu miestnu pochúťku. Za necelé 1 euro tu kúpite dve veľké porcie, ktoré vám v každom bistre za rohom pripravia za drobný poplatok. 




CATANIA | SICÍLIA

V samom centre historického mesta, v tieni katedrály a historickej fontány sa nachádza tradičný rybí trh. Na „La Pescheria di Catania“ sa už viac ako dvanásť storočí odohráva deň čo deň rovnaký príbeh skladajúcí sa z chaotického zhluku zvukov, vôní a farieb. 

Trh ožíva už pri prvých slnečných lúčoch, kedy miestni rybári vystavujú čerstvo ulovené chobotnice, mečúne, tuniaky, mušle, krevety alebo čerstvé homáre. Sicílsky rybí trh, to je skutočná spoločenská udalosť, ktorá má svoje nepísané pravidlá. Každý rybár má svoje originálne „abbaniate“, ako na Sicílii hovoria výkrikom a divokej gestikulácii, ktorou vítajú svojich stálych zákazníkov aj turistov. Pre stredoeurópana je fascinujúce aj porciovanie veľkých tuniakov, ktoré tu skúsení rybári neomylne robia priamo pred vašimi očami.




NORYANGJIN FISH MARKET | JUŽNÁ KÓREA

Vyvrcholením každej cesty do Soulu je návšteva miestneho rybieho trhu. Je to ako živá prehliadka všetkého, čo žije pod hladinou mora. Narozdiel od iných trhov, je tu totiž na predaj  aj veľa čerstvých morských rýb a plodov v akváriách. Viac než 700 predajcov tu ponúka pestrú zmes darov mora, ktorá pohltí všetky vaše zmysly. Živý, chaotický a hlučný. To je rybí trh Noryangjin. 

Najlepšou obuvou sú tu čižmy alebo aspoň topánky s uzavretou špičkou. Ako všade na rybích trhoch, ani tu sa nevyhnete kalužiam vody. Nebojte sa vyjednávať. Ceny sú občas postavené vyššie, pretože predajcovia s vyjednávaním o cene vopred rátajú. Svoj úlovok môžete zjesť na mieste. Ochotne vám ho pripravia podľa vášho priania na druhom poschodí tržnice. 

Miestnou špecialitou je pojedanie chobotnice, ktorá je ešte živá. Podáva sa s výberom omáčok. Prebiehajú tu aj živé aukcie. Budete si ale musieť privstať, začínajú totiž už o 3 ráno. Otvorené tu majú 24 hodín denne. 




PIKE PLACE | USA

V centre Seattlu sa nachádza trhovisko, ktoré ponúka širokú a rozmanitú ponuku miestnej poľnohospodárskej produkcie. Okrem širokého výberu rýb tu nájdete ovocie a zeleninu, mäso či kvety. Preslávil sa svojou tradíciou, pri ktorej rybári hádžu rybou, ktorú si zákazník pred malou chvíľou vybral. Našťastie nie na zákazníka, ale na kolegu. Počas hlasného pokriku hádže predavač ťažkou klzkou rybou, ktorú jeho kolega majstrovsky chytá. Občas zapoja aj okoloidúcich. Zvyk vznikol pôvodne ako žart. Ujal sa ale tak, že je dnes hlavnou turistickou atrakciou trhu. 

Miestnou špecialitou je krab zvaný „dungennes crab“, ktorý má sezónu od septembra do februára. Dokonalý je aj údený losos, ktorý sa pripravuje na dyme z jelše . Dodáva mäsu jemný a sladký chuťový profil. Nevynechajte ani miestne bistrá a reštaurácie, kde môžete ochutnať super čerstvé morské plody, kraba dungennes alebo aljašského lososa. 




ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: