Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilujeme morské plody
11. september 2018 Autor: Kateřina Madaras Foto: Tomáš Rada

Diel šiesty

Chcete poznať recept na predľženie si leta? Radi by ste sa vrátili späť na dovolenku? Späť k voňavému moru a nekonečne dlhým slnečným dňom? Máme pre vás tip – ugrilujte si morské plody!  Nie je dôvod sa ich prípravy obávať. S našimi tipmi to zvládnete ľavou zadnou. Čítajte ďalej a dokážete si vytvoriť menu ako zo stredomorskej reštaurácie. Jednoducho u vás doma na terase alebo v záhrade. 

Aby sa z morských plodov na grile nestala nepožívateľná guma, je dobré poznať niekoľko zásad. Všeobecne je vhodnejšie morské plody grilovať na liatinovej doske umiestnenej na ohni (Španieli ju nazývajú “plancha”). Ide to však aj na mriežke, problém môže nastať jen pri manipulácii s menšími kúskami, akými sú napríklad chápadlá z kalamárov alebo mušle sv. Jakuba. 

Ako predjedlo zvoľte mušle sv. Jakuba alebo ustrice

Preslávené mušle, hrebenatky svätojakubské sú už od stredoveku symbolom pútnikov. Ich lastúry značia smer na známej Svätojakubskej ceste vedúcej zo Santiaga de Compostela až na pobrežie Atlantického oceána, konkrétne do mestečka Fisterra. Mäso má veľmi lahodnú chuť, konzumuje sa svetlé mäso (orech) aj oranžové ikry (koral). U nás zatiaľ nájdete sval z tohoto lastúrnika. Dôležité je dodržať krátku dobu prípravy, inak by bolo mäso príliš tuhé. 



Ustrice sa obvykle konzumujú surové, ale aj tie grilované majú svoje kúzlo. Lastúru stačí otvoriť a spodnú časť aj s mäsom dať na rozpálený gril a nechať prehriať. V tejto fáze ich môžete na grile ešte niečím jemným doladiť. Napríklad pridať kúsok ochuteného masla. Akonáhle sa tekutina odparí, ustricu môžete podávať. 



O hlavnú časť menu sa postarajú krevety a kalamáre

Krevety odporúčame grilovať vcelku. Dobrým kompromisom sú tzv. krevety  „easy peel“, teda krevety bez hlavy, bez črievka a s dopredu nakrojeným pancierom kvôli jednoduchšiemu lúpaniu. Práve pancier udrží mäso krevety šťavnatejšie a pri grilovaní nedôjde k prudkému vysušeniu, ktoré by mohla spôsobiť silná teplota. Naviac pancier dodá mäsu viac chuti. 

Ak máte možnosť krevety pripravovať na v úvode spomenutej doske z liatiny, s kľudným svedomím siahnite aj po vylúpaných krevetách. Sú ideálne na špíz.  Jasnou voľbou by ale mali byť krevety surové, nie predvarené. Tie už nepotrebujú ďalšiu tepelnú úpravu a sú vhodné skôr do koktejlov, šalátov a do niektorých receptov z cestovín, nie však na gril.

Pri kalamároch si dajte pozor na to, aby pri umývaní nenasiakli veľa vody. Niektorí skúsení kuchári odporúčajú kalamáre vôbec neumývať. Miesto grilovania by sa skôr dusili a tiež by stratili svoju chuť. Kalamáre odporúčame mechanicky očistiť a hneď tepelne spracovať. Na počkanie vám ich radi očistíme aj u nás na predajni. S kalamármi rovnako, ako s ostatnými morskými plodmi na grile zaobchádzajte obozretne, strážte si čas, ktorý strávia na plameni. Pokiaľ by na grile zostali príliš dlho, mohli by doslova zgumovatieť. 



A ako by mohlo vyzerať také menu, kde majú hlavnú úlohu morské plody? Ako predjedlo servírujte mušle sv. Jakuba v paradajkovej omáčke alebo grilované ustrice s bylinkovým maslom. Nasledovať môžu grilované červené krevety s tromi omáčkami alebo úžasne jednoduché grilované kalamáre potreté marinádou z olivového oleja, cesnaku a petržlenu. Pozrite sa na naše recepty. 






ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: