Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilujeme tuniaka a mečúňa
20. august 2018 Autor: Kateřina Madaras Foto: Tomáš Rada, Rubén Bagüés

Diel štvrtý

Jedny z najchutnejších rýb, ktoré si na grile môžete dopriať, sú bezosporu tuniak a mečúň. Ich mäso je považované za ozajstnú delikatesu. Štruktúrou totiž nepripomína rybie mäso, ale najbližšie má k mladému hovädziemu. Niekoľkometrové ryby dosahujú váhu aj niekoľko metrákov a patria medzi vrcholové trofeje morského rybolovu. Na pulte MyFish ich nájdete už naporciované.  



Lov tuniaka má tradíciu predovšetkým v Japonsku.V žiadnej inej krajine nie je o túto rybu taký záujem. Miestni skonzumujú až 80 % svetovej produkcie tuniaka. Japonci sú za kus tuniaka schopní zaplatiť astronomické sumy. V roku 2013 vydražil majiteľ tokijských sushi barov asi dvojmetrákový kus za rekordných 1,3 milióna eur. 

Mäso z tuniaka je šťavnaté, s orechovými tónmi a nenápadne slané. Akoby ani nepochádzalo z mora. Preto vie osloviť aj tých, ktorí si nepotrpia na typickú rybiu chuť. Existuje viac druhov tuniakov. Ten najviac žiadaný a zároveň najohrozenejší je tuniak obyčajný alebo tiež modroploutvý. Práve z neho pochádza najluxusnejšie tuniakové  „toro“ – tučné mäso z brucha tuniaka cenené pre chuť, textúru a hlavne vzácnosť. V MyFish ponúkame tuniaka žltoplutvého, menší druh, ktorý má aj menší podiel tuku, než tuniak obyčajný.

Tuniak žltoplutvý dorastá do dľžky okolo dvoch metrov a jeho váha sa pohybuje okolo dvoch metrákov. Tuniak je ryba, ktorá je celý život veľmi aktívna. Neustále sa pohybuje, dokonca aj keď spí. Jeho žiabre totiž fungujú len vtedy, keď tuniak pláva. Rybári ho lovia na háky alebo dlhé šňúry, teda spôsobom ohľaduplným k životu delfínov. Väčšina jedincov sa dožíva okolo tri až päť rokov. Sú známe aj prípady, kedy sa tuniak dožil aj viac než dvoch dekád.



Mečúň obyčajný je práve tou legendárnou rybou, s ktorou viedol Santiago boj v známej novele Starec a more. Dosahuje viac než štvormetrovej dľžky a úlovky sa bežne pohybujú okolo pol tony. Pre mečúňa je typický dlhý mečovitý výbežok, ktorý tvorí až tretinu jeho dĺžky. Tento meč je aj jeho lovnou zbraňou. Loví tak, že vpláva do kŕdla sardiniek alebo sleďov a svojim mečom omračuje a prebodáva vyhliadnutú korisť. Je tiež rekordmanom v rýchlosti. Plávať vie až stokilometrovou rýchlosťou.

Mäso mečúňa je rovnako, ako mäso tuniaka svalovité a krehké zároveň. Tuniak aj  mečúň sa hodia na rýchlu a jednoduchú úpravu, ktorá vyzdvihne dokonalú chuť týchto rýb.



Tip MyFish: Ako na perfektný rybí steak

Než hodíte tuniaka alebo mečúňa na gril, vyberte ho predtým z chladničky asi na 30 minút. Osvedčí sa vám vyššou šťavnatosťou a celkovo lepšou chuťou. Pokiaľ by ste ho na gril vložili rovno z chladničky, steak by sa stiahol a pripravili by ste sa o dokonalý výsledok. Mäso tuniaka ani mečúňa nepotrebuje prílišné dochucovanie. Je výborné samo o sebe a tak stačí len štipka soli a korenia. Kto má rád marinovanie, v gastronomických kruzoch sa v poslednej dobe povoľuje aj to. Vyskúšať môžete napríklad marinádu s bielym vínom a čerstvým rozmarínom. Rybu je potrebné naložiť  aspoň tri hodiny dopredu. 

Pri rybom steaku sa počítajú minúty. To, čo vám hovädzí steak odpustí, mäso tuniaka alebo mečúňa nie. Pre perfektný rybí steak počítajte maximálne minútu až minútu a pol opekania z každej strany. Toto časové odporúčanie platí pre steak hrubý aspoň dva prsty. Takto upečiete rybu tak, aby nebola vysušená, ale naopak vnútri ešte pekne ružová. Pritom gril by mal byť riadne rozpálený. Pokúste sa o čo najintenzívnejšiu teplotu.




ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: