Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilujeme sladkovodné ryby v celku
1. august 2018 Autor: Kateřina Madaras Foto: Tomáš Rada, Tirza van Dijk

Diel tretí

Nemusíte byť práve ostrieľaný rybár, ktorý je kvôli rybej trofeji schopný vysedieť aj dieru, aby ste si pochutnali na čerstvej grilovanej rybke z rieky alebo stojatých vôd jazera. Už dávno neplatí, že v ponuke obchodov nájdete len klasického kapra. U nás si z pultu môžete vybrať z širokej palety sladkovodných rýb v celku vhodných aj na gril, ako je napríklad pstruh dúhový, šťuka obyčajná alebo sivoň americký.



Hlavnou výhodou sladkovodných rýb je ich ľahká stráviteľnosť, Ocenia ich športovci, starší ľudia, ale aj malé deti. Nižší podiel tuku v týchto rybách ale neznamená, že by boli menej zdravé, ako tie morské. Konzumáciou sladkovodných rýb telo vyživujete okrem minerálov a vitamínov aj omega-3 mastnými kyselinami, ktoré chránia vaše srdce.
 
Sladkovodné ryby u nás boli už od praveku súčasťou bežného jedálnička. Taká ryba pečená na palici nad ohňom je snáď metóda stará takmer ako ľudstvo samotné! Potrebujete čerstvo chytenú rybu, trošku soli poschovávanej vo vreckách, bylinky ako sú maliník obyčajný alebo portulaka zeleninová nazbierané v lese alebo na lúke a pár žeravých uhlíkov na ohnisku. Vypitvanú a umytú rybu prepichnite od hlavy až po chvost dopredu obrezanou čerstvou vetvou, ktorú potom zapíchnete do trávy tak, aby sa ryby piekli pekne nad ohňom.
 
Pokiaľ práve nevlastníte rybársky preukaz, do prírody máte vo všedný deň ďaleko, ste jednoducho mestský človek, ktorý nemá čas navyše, nevadí. Romantiku ako pri vode si môžete vytvoriť aj doma v záhrade. Kupované sladkovodné ryby na grilovacej mriežke totiž vedia voňať a chutiť úplne dokonale. Stačí na to pár prostých kúziel.



Tip MyFish: V jednoduchosti je krása

Pred samotným grilovaním ryby vypitvajte, vnútro dôkladne umyte a šupiny oškriabte. Sivone alebo pstruhy ale škriabať nemusíte. A ak máte radi chrumkavú kožičku, bez obáv tieto ryby môžete zjesť tak, ako ich príroda stvorila. Túto prácu za vás ale radi urobíme aj na predajni, takže sa môžete venovať len samotnému kulinárskemu tvoreniu.  
 
Obvykle na grile dostatočne pripravíte kúsky do jedného kilogramu. Vhodnejšie sú ale ryby okolo 400 až 600 gramov. Pri väčších rybách môžete prechod tepla urýchliť pozdĺžnymi rezmi na koži od  chrbta k bruchu. Myslite ale na to, že po odstránení hlavy, vnútorností a kostí zostane na stravníka asi tak polovica pôvodnej gramáže. Na porciu počítajte aspoň so 150 až 250 gr mäsa.
 
Najpodstatnejšou zložkou pri príprave rýb je prekvapujúco ryba samotná. Prirodzenú chuť jej mäsa nenarúšajte zbytočne zložitými receptúrami, bola by to škoda. Rybu dochuťte soľou, korením, rascou a nanajvýš čerstvými bylinkami, ako sú rozmarín, tymián, oregáno alebo petržlen. Zaujímavú anízovú príchuť má zelená vňať z feniklu, ktorá si výborne rozumie s pomarančmi. Presvedčte sa o tom v našom recepte na grilovaného pstruha dúhového, ktorého sme naplnili pomarančom a feniklom. Ako prílohu sme zvolili pučený hrášok s karotkou.



MyFish k rybe odporúča grilovaný citrón. Šťava v ňom sa grilovaním zjemní, zdôrazní sa čerstvosť, rozžiari mäso a rybe dodá príjemný kyselkavý akcent. A ako na to? Citrón prepolíme, na gril ho položíme rezom dole a necháme do tmava ugrilovať bez otáčania. Rafinovanejší charakter má limetková šťava, ktorá sa výborne hodí k exotickým morským rybám ako sú chňapáč cisársky (redsnapper) alebo zubatica.
 
Pokiaľ ste rybu ponechali v jej maximálnej prirodzenosti, o to viac môžete zapojiť fantáziu pri prílohe. Šaláty, grilovaná zelenina, prílohy z ryže, zemiakov alebo cestovín, rôzne omáčky a pestá. Fantázii sa medze nekladú. Inšpiráciu na kulinársky zaujímavé kombinácie k rybám nájdete v našich receptoch. Čo tak napríklad sivoň americký obalený v pancette doplnený duseným pórom na bielom víne?





ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: