Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Hoďte na gril „modrú rybu“
19. júl 2018 Autor: Kateřina Madaras Foto: Tegan Mierle, Tomáš Rada, Victoria Kurewu

Diel druhý

Tradičný rybolov v Stredomorí nezahŕňa len bielomäsé ryby, ktorým sme sa venovali v minulom diele, ale aj kopu menších druhov s tmavším mäsom, tzv. „modré ryby“. U nás často nedocenené sardinky, sardely, makrely, slede, šproty alebo morské ihlice sú ryby menších rozmerov s tmavomodrým sfarbením chrbtovej časti a stríebristo lesklým bruchom. Táto skupina rýb je vďaka kratšiemu životnému cyklu, neustálej migrácii a životu v povrchových vodách mora bohatšia na zdraviu prospešné látky ukryté v ich tuku. A ten je, ako je známe bohatým zdrojom omega-3-mastných kyselín.

V kuchyni majú „modré ryby“ doslova univerzálne využitie. Hodia sa na grilovanie, údenie, pečenie aj dusenie. Varenia vnútri ale máte cez rok určite dosť, tak je vhodná príležitosť ísť von, na záhradu, terasu, balkón či do parku, a pripraviť si tieto vynikajúce ryby na grile. Vďaka vysokému obsahu tuku sa znižuje pravdepodobnosť, že rybu na grile vysušíte, preto sú tieto ryby vhodné aj pre začiatočníkov. 



V Grécku patria ryby neodmysliteľne do tamojšej kuchyne. Napríklad makrely tu miestni podávajú grilované, pokvapkané dresingom z olivového oleja a citrónovej šťavy alebo s cesnakovou pastou. Makrelu je vhodné predtým, než ju položíte na gril pozdĺžne prerezať na bruchu a potom vložiť na gril roztvorenú. Ryba sa nemusí otáčať a krásne sa prepečie cez kožu. To, či už je ryba hotová, navyše môžete sledovať v priamom prenose priamo na mäse. 



Pri sardinkách alebo šprotách nevadí, ak na nejakú kostičku zabudnete. Sú tak drobné a mäkké, že zadusiť sa nimi rozhodne nemôžete. U chorvátskych rybárov je zvykom, že si tieto drobné rybky, ktoré na mori vylovili v noci pripravia príamo na lodi grilované na desiatu, skôr než prídu k brehom. Inšpirovali sme sa nimi a vytvorili sme jednoduchý recept na grilované sardinky obalené v morskej soli. 




Tip MyFish: Dobre pripravený gril je základ úspechu

Mnohých od grilovania rýb môže odradiť fakt, že sa ryby dokážu behom minúty prilepiť ku grilu. Skvelou vychytávkou sú grilovacie kliešte. Vďaka tejto jednoduchej pomôcke udržíte bylinky vnútri ryby na svojom mieste a máte po starostiach s prilepovaním. Ale kliešte sú dalšia vec, ktorú musíte kúpiť, čistiť a niekde uskladňovať. Na spontánne grilovanie v parku je dobré poznať aspoň pár trikov.



Po prvé: Pripravte si dobre gril. Mriežku nezabudnite potrieť tukom. Najvhodnejší je plátok kože zo slaniny, ktorý by sme inak vyhodili. Použíť môžete akýkoľvek olej, k morským rybám sa však hodí olivový olej. Rošt udržiavajte v čo najčistejšej podobe a oceľovou kefou ho kľudne prejdite niekoľkokrát aj v priebehu grilovania. Na grile je užitočné mať dve tepelné zóny – jednu viac rozpálenú a druhú menej. Vo chvíli, kedy je ryba na povrchu už dosť upečená, ale vnútri (platí to hlavne pre väčšie ryby) potrebuje ešte dopiecť, ju ľahko premiestnite na menej horúcu časť mriežky, kde krásne dôjde. 

Keď rybu vytiahnete z chladničky, ešte raz jej kožu vysušte papierovými utierkami a trošku potrite olejom. V chladničke totiž na povrchu ryby ľahko kondenzujú kvapky vody a tie robia neplechu pri obracaní. Na mriežku rybu položte v 45° uhle, lepšie sa s ňou manipuluje a vytvoríte tak efektnú šikmú kresbu mriežky.




ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: