|
Kambala pečená so zemiakmi a rozmarínom
Zoznam surovín:
2-3 kg kambala veľká zemiaky malé paradajky cesnak zväzok rozmarínu olivový olej soľ čierne korenie
|
|
Postup prípravy:
Hostia sedia za stolom, popíjajú víno a uprostred stola je pekáč s papierom a s kambalou práve vytiahnutou z rúry. Neskutočný pohľad. Kambala skoro nie je vidieť, pretože je celá pokrytá opečenými čipsami a vonia rozmarínom. Na každý tanier rozdelíte hosťom zemiaky a paradajky so strúčikmi cesnaku ako prílohou. Hostia kričia nadšením, pretože ako odoberáte pečené čipsy a paradajky uvidia celú kambalu. Niektorí možno prvý-krát v živote. Obnaženú kambalu okoreňte mlynčekom s čerstvým farebným korením. Každý hosť si naberie sám zhora mäso kambaly až po kosť, kambala sa rozpadá, je božská a neskutočne dobrá. Keď je polovica ryby zjedená a na kosti už nie je mäso, kosť vytiahneme v celku (iné kosti mäso kambaly nemá). Zvyšnú polovicu môžeme opäť osoliť a okoreniť mlynčekom, dojedajú to potom všetci hostia, aj tí čo už nemôžu. 1. krok Pripravíme pekáč na buchty, zaspomíname, kedy sme mali naposledy čas a pekáč na buchty použili. Na pekáč na sucho položíme papier na pečenie. Papierom necháme "pretekať pekáč" podľa veľkosti kambaly. Kambala je väčšinou trochu väčšia než náš najväčší pekáč, ktorý máme doma. Celú kambalu z oboch strán osolíme a v celku položíme tmavšou kožou dole na papier na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom. Na rybu natrháme 2-3 snietky čerstvého rozmarínu. 2-3 kg kambala veľká soľ čierne korenie zväzok rozmarínu 2. krok
Vydrhnuté surové zemiaky so šupkou nakrájame na plátky, kľudne až 5 mm silné a ukladáme ich tesne vedľa seba na kambalu tak, aby bola takmer zakrytá. Do medzier pridáme na polky nakrájané paradajky a strúčiky cesnaku so šupkou. Asi 30-45 minút pred tým, než prídu hostia, nezakrytý pekáč strčíme do rúry rozpálenej na cca 160 stupňov a nachystáme na stôl taniere, príbory a o niečo neskôr dobre vychladené biele víno. A poháre... Už prišli... zemiaky malé paradajky cesnak
|
ĎALŠÍ RECEPTY
| Grilované sardinky po baskicky Sardinky marinované v červenej cibuli s cesnakom Platesa, pecorino, strúhanka, petržlen
|
|
|
|
|