Postup prípravy:
Inšpiráciou pre prípravu lososa na otvorenom ohni bol návrat ku koreňom samotného varenia s nádychom starej vikingskej kuchyne. Dôležitým prvkom je drevená masívna doska s kotviacimi prvkami, na ktorú by sa mal zmestiť celý filet lososa. My sme si kotvy vyrobili z nerezového roštu. Možno však použiť špicaté drevené kolíky, ktorými sa filet na niekoľkých miestach prebodne. Je to obdobné akoby ste filet k doske pribili klincami tak, aby sa na doske dobre udržal po celý čas prípravy.
1. krok Filet lososa položíme na drevenú dosku, osolíme a okoreníme. Pripevníme k doske. Dosku s lososom vložíme a pripevníme horizontálne vedľa ohniska. Skontrolujeme, či je oheň dostatočný. Teplo, ktoré ide od ohňa by malo byť tak silné, že pri lososovi neudržíme ruku. Plamene by však nemali zbytočne opaľovať dosku. Rybu možno priebežne otáčať, aby sa opekala rovnomerne. 1,4 kg lososa obyčejného (filet s kožou) hrubá soľ čierne korenie 2. krok Do menšej misky vložíme nastrúhanú kôru z jedného citróna a pomaranča spolu s vytlačenou šťavou, pridáme nasekané bylinky, topené maslo a všetko premiešame. 1 citrón 1 pomaranč zväzok byliniek (rozmarín, tymián, oregáno) 50 g rozpusteného masla 3. krok Do misky s kyslou smotanou pridáme nasekaný kôpor a šťavu z jedného citróna. Podľa chuti osolíme a okoreníme, potom dobre premiešame. 200 g kyslej smotany 1 citrón zväzok kôpru mletá soľ čierne korenie 4. krok Zhruba po pol hodine, záleží však na sile ohňa, filet potrieme pripravenou marinádou s byliniek a citrusov a ešte na tri, štyri minúty filet vrátime späť k ohňu. Hotového lososa spoznáme ľahko pomocou vidličky. Mäso by sa malo ľahko oddeľovať od kože. Malo by však zostať krásne šťavnaté. 5. krok Takto pripraveného lososa je najlepšie servírovať priamo na doske položenej uprostred stola spoločne s misou pečených zemiakov a kyslou smotanou s citrónovou šťavou a nasekaným kôprom.
|