Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Losos na ohni s krustou z byliniek a citrusov
Zoznam surovín:

1,4 kg lososa obyčajného (filet s kožou) 

50 g rozpusteného masla 
2 citróny
1 pomaranč
zväzok byliniek (rozmarín, tymián, oregáno)
200 g kyslej smotany
zväzok kôpru
hrubá soľ
mletá soľ
čierne korenie

Postup prípravy:

Inšpiráciou pre prípravu lososa na otvorenom ohni bol návrat ku koreňom samotného varenia s nádychom starej vikingskej kuchyne. Dôležitým prvkom je drevená masívna doska s kotviacimi prvkami, na ktorú by sa mal zmestiť celý filet lososa. My sme si kotvy vyrobili z nerezového roštu. Možno však použiť špicaté drevené kolíky, ktorými sa filet na niekoľkých miestach prebodne. Je to obdobné akoby ste filet k doske pribili klincami tak, aby sa na doske dobre udržal po celý čas prípravy.

1. krok
Filet lososa položíme na drevenú dosku, osolíme a okoreníme. Pripevníme k doske. Dosku s lososom vložíme a pripevníme horizontálne vedľa ohniska. Skontrolujeme, či je oheň dostatočný. Teplo, ktoré ide od ohňa by malo byť tak silné, že pri lososovi neudržíme ruku. Plamene by však nemali zbytočne opaľovať dosku. Rybu možno priebežne otáčať, aby sa opekala rovnomerne. 
1,4 kg lososa obyčejného (filet s kožou) 
hrubá soľ
čierne korenie 
 
2. krok
Do menšej misky vložíme nastrúhanú kôru z jedného citróna a pomaranča spolu s vytlačenou šťavou, pridáme nasekané bylinky, topené maslo a všetko premiešame.
1 citrón 
1 pomaranč 
zväzok byliniek (rozmarín, tymián, oregáno)
50 g rozpusteného masla 
 
3. krok
Do misky s kyslou smotanou pridáme nasekaný kôpor a šťavu z jedného citróna. Podľa chuti osolíme a okoreníme, potom dobre premiešame. 
200 g kyslej smotany 
1 citrón
zväzok kôpru 
mletá soľ
čierne korenie 
 
4. krok
Zhruba po pol hodine, záleží však na sile ohňa, filet potrieme pripravenou marinádou s byliniek a citrusov a ešte na tri, štyri minúty filet vrátime späť k ohňu. Hotového lososa spoznáme ľahko pomocou vidličky. Mäso by sa malo ľahko oddeľovať od kože. Malo by však zostať krásne šťavnaté. 
 
5. krok
Takto pripraveného lososa je najlepšie servírovať priamo na doske položenej uprostred stola spoločne s misou pečených zemiakov a kyslou smotanou s citrónovou šťavou a nasekaným kôprom.
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Grilovaný sivoň v pancette s pórom na víne
Pstruh lososovitý, hrozienka, píniové oriešky, smotana
Slávky, biele víno, petržlen, paradajka




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: