Postup prípravy:
Bez sporu najznámejšou špecialitou talianskej Ligurie je „pesto alla genovese“ alebo „janovské pesto“. Rovnako tak, ako sa líšia názory na prísady, líši sa aj teória o správnom spôsobe prípravy. Je sporné či lístky bazalky pred prípravou oplachovať, taktiež či prísady spojiť mixérem alebo ručne v mažiari. Experti sú však vo dvoch bodoch rovnakého názoru. Záleží na kvalite bazalky a jemnosti olivového oleja. Skúste spojiť výnimočnú chuť čerstvého pesta so slávkami a špagetami. Budete prekvapení, ako k sebe všetko perfektne pasuje. 1. krok Výrobu pesta začneme práve opláchnutím lístkov bazalky, ktoré necháme odkvapkať. Bazalku, cesnak, píniové semená a štipku hrubej morskej soli rozmixujeme alebo roztrieme v mažiari. Postupne primixujeme nastrúhané syry a vytvoríme hladkú pastu. Až nakoniec veľmi pomaly vmiešame olej. 2–3 zväzky bazalky 1 strúčik cesnaku 10 g píniových semien 15 g syra Pecorino Romano 15 g syra Parmigiano Reggiano 2–3 lyžice extra panenského olivového oleja hrubá morská soľ 2. krok Mušle slávky očistíme a vložíme na 10-15 minút do vody s morskou soľou. Potom vodu zlejeme a otvorené slávky odstránime preč. 700 g mušlí slávok hrubá morská soľ 3. krok Nakrájame strúčik cesnaku na tenké plátky, ktoré necháme v hlbokej panvici s rovným dnom na olivovom oleji ľahko rozvoňať. Pridáme mušle slávky a po pol minúte prilejeme biele víno. Slávky si postupne rozhrnieme tak, aby nám vzniklo uprostred panvice miesto na neuvarené špagety, ktoré medzi slávky vložíme. Postupne podľa potreby prilievame horúcu vodu, aby sme špagety mali stále ponorené. 700 g mušlí slávok extra panenský olivový olej 1 strúčik cesnaku 2 dcl suchého bieleho vína 300 g špagiet 4. krok Podľa druhu špagiet, v našom prípade asi po 7 minútach, prestaneme vodu do panvice prilievať, pretože špagety sú už skoro hotové. V panvici došlo k úžasnému spojeniu. Šťava zo slávok sa prepojila so špagetami a vytvorili krásne hladkú omáčku, do ktorej v tejto fáze postupne pridávame vytvorené janovské pesto. Akonáhle máme všetko prepojené, môžeme ľahko dochutiť čerstvo namletým korením. Servírujeme do hlbokého taniera, podľa potreby pokvapkáme olivovým olejom. Nezabudnite, že slávky, ktoré sa tepelnou úpravou neotvorili tiež odstránime a nekonzumujeme. 3–4 lyžice janovského pesta korenie extra panenský olivový olej
|