Postup prípravy:
Polievka z jesetera je skvelé jedlo samo o sebe, no zároveň vám v podobe vývaru do budúcnosti poslúži aj ako bujón, respektíve základ do iných pokrmov. Postačí vám na ňu hlava a chvost, no ak máte k dispozícii aj telo, o to lepšie pre vás.
1. krok Naporcujte rybu: z celého jesetera odrežte hlavu a úzku časť chvosta. Z tela môžete spraviť niekoľko podkov alebo dva dlhé filety, z ktorých možno odstrániť chrupavku. 1 celý jeseter
2. krok Pripravte vývar: do studenej vody vložte hlavu a chvost jesetera, celú cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. Pridáme soľ, zväzok petržlenovej vňate, bobkový list a čierné korenie. Priveďte do varu. Pomaly varte na miernom ohni aspoň 30 minút. jeseter (odrezky) 1 cibuľa 1 mrkva 1 stonka zeleru 1 petržlen vnať petržlenu soľ čierne korenie bobkový list
3. krok Keď sa jeseter so zeleninou vyvaria, vyberte ich von.
4. krok Filet z jesetera alebo podkovy dobre osoľte a okoreňte, a opečte na masle. Mäso odložte bokom. jeseter (filety / podkovy) soľ čierne korenie 2 lyžice masla
5. krok Na zvyšnom tuku osmažte zvyšnú nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen, zalejte pripraveným vývarom z jesetera a nechajte variť asi 15 minút. Dochuťte soľou a citrónovou šťavou. Do hotovej polievky pridajte opečené filety alebo podkovičky. 1 mrkva 1 stonka zeleru 1 petržlen soľ citrónová šťava
Tip MyFish: Polievku môžete obohatiť aj pridaním hríbov či zemiakov. Cibuľu tiež nemusíte variť v celku, môžete si ju nakrájanú nadrobno opražiť na masle aj s hríbami. Zaujímavou obmenou môže byť variant s muškátovým orieškom a feniklovými semienkami.
|