Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Slávky na pšeničnom pive so slaninou a creme fraiche
Zoznam surovín:

80 g údenej slaniny
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
1 stredná mrkva
1 stopka stopkového zeleru
3 dcl pšeničného piva
2 stredné paradajky
1 lyžica dijónskej horčice s vínnym octom
2 lyžice creme fraiche
10 g masla
olivový olej extra virgin
zväzok sladkolistého petržlenu
soľ a korenie
 

Postup prípravy:

Rovnako ako wafle, čokoládové pralinky a horne kvasené pivo sú "moules-frites", teda mušle a hranolky, neoddeliteľou súčasťou belgickej gastronómie. Mušle sa hlavne vo Francúzsku a Taliansku často pripravujú na bielom víne. Belgičania však slávky s obľubou pripravujú na pive a zajedajú ich praženými hranolkami, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou majú pôvod práve v Belgicku. Hovorí sa o nich už v prameňoch z konca 18. storočia.
 
1. krok
Slaninu nakrájame na kocky. Mrkvu, stopkový zeler a šalotku nakrájame nahrubo. Paradajky zbavíme jadier a tiež ich nakrájame nahrubo. Cesnak pre zmenu nakrájame na tenké plátky. V strednom hrnci na lyžici olivového oleja začneme restovať údenú slaninu, postupne pridávame nakrájanú zeleninu. Nakoniec pridáme cesnak a zeleninu necháme len zosklovatieť. 
80 g údenej slaniny
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
1 stredná mrkva
1 stopka stopkového zeleru
olivový olej extra virgin
 
2. krok
Slávky, ktoré sme pred prípravou nechali v studenej vode so soľou cca 30 minút, zlejeme, vyberieme len tie, ktoré sú zatvorené a pridáme ich do hrnca so zeleninou. Zamiešame, prilejeme kvasené pivo a hrniec zavrieme pokrievkou. Slávky necháme cca 5 minút dusiť.
800 g mušlí slávok 
3 dcl pšeničného piva
 
3. krok
Slávky sa dusením krásne pootvárajú. Pridáme nakrájané paradajky, lyžicu horčice, creme fraiche, plátok masla a hrsť nasekaného hladkolistého petržlenu. Všetko premiešame a podľa chuti dosolíme a ľahko okoreníme. Hrniec zakryjeme pokrievkou a servírujeme na doske spoločne s domácimi hranolkami a majonézou tak, ako je v Belgicku zvykom. Slávky, ktoré sa po tepelnej úprave neotvorili, nejeme.
1 lyžica dijónskej horčice s vínnym octom
2 lyžice creme fraiche
10 g masla
zväzok sladkolistého petržlenu
soľ a korenie
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Grilovaný mečúň s bylinkovou salsou a bulgurovým šalátom
Údený pstruh s ľahkým zemiakovým šalátom
Tatarák z lososa s pistáciami a horčičným dressingom




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: