Postup prípravy:
Rovnako ako wafle, čokoládové pralinky a horne kvasené pivo sú "moules-frites", teda mušle a hranolky, neoddeliteľou súčasťou belgickej gastronómie. Mušle sa hlavne vo Francúzsku a Taliansku často pripravujú na bielom víne. Belgičania však slávky s obľubou pripravujú na pive a zajedajú ich praženými hranolkami, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou majú pôvod práve v Belgicku. Hovorí sa o nich už v prameňoch z konca 18. storočia. 1. krok Slaninu nakrájame na kocky. Mrkvu, stopkový zeler a šalotku nakrájame nahrubo. Paradajky zbavíme jadier a tiež ich nakrájame nahrubo. Cesnak pre zmenu nakrájame na tenké plátky. V strednom hrnci na lyžici olivového oleja začneme restovať údenú slaninu, postupne pridávame nakrájanú zeleninu. Nakoniec pridáme cesnak a zeleninu necháme len zosklovatieť. 80 g údenej slaniny 1 šalotka 2 strúčiky cesnaku 1 stredná mrkva 1 stopka stopkového zeleru olivový olej extra virgin 2. krok Slávky, ktoré sme pred prípravou nechali v studenej vode so soľou cca 30 minút, zlejeme, vyberieme len tie, ktoré sú zatvorené a pridáme ich do hrnca so zeleninou. Zamiešame, prilejeme kvasené pivo a hrniec zavrieme pokrievkou. Slávky necháme cca 5 minút dusiť. 800 g mušlí slávok 3 dcl pšeničného piva 3. krok Slávky sa dusením krásne pootvárajú. Pridáme nakrájané paradajky, lyžicu horčice, creme fraiche, plátok masla a hrsť nasekaného hladkolistého petržlenu. Všetko premiešame a podľa chuti dosolíme a ľahko okoreníme. Hrniec zakryjeme pokrievkou a servírujeme na doske spoločne s domácimi hranolkami a majonézou tak, ako je v Belgicku zvykom. Slávky, ktoré sa po tepelnej úprave neotvorili, nejeme. 1 lyžica dijónskej horčice s vínnym octom 2 lyžice creme fraiche 10 g masla zväzok sladkolistého petržlenu soľ a korenie
|