Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilovaná chobotnica s fazuľovým pyré
Zoznam surovín:

2–3 kg mrazenej chobotnice (očistenej)
1 mrkva
½ buľvy zeleru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
½ buľvy feniklu
0,2 l bieleho vína
2–3 bobkové listy
pár guličiek nového korenia
2 lyžice medu
0,05 l červeného vínneho octu
olivový olej extra virgin
1 čili paprička
1 pomaranč
600 g uvarených fazúľ z konzervy
0,2 l mlieka
tvrdý kraj z parmezánu
vetvička rozmarínu
maslo
2 červené papriky
tuk na potretie grilu
soľ a korenie
 

Postup prípravy:

Aj keď 2–3 kilová surová chobotnica pri varení stratí na objeme, bude určite v kombinácii s fazuľovým pyré a opečenou paprikou správnou voľbou  k vytvoreniu štyroch až šiestich porcií pre vás aj vašich hostí.
 
1. krok
Vo veľkom hrnci spoločne s koreňovou zeleninou, cibuľou, feniklom, cesnakom, bobkovým listom a novým korením privedieme ľahko osolenú vodu k varu. Potom pridáme biele víno. Do vývaru vložíme na dve sekundy rozmrazenú chobotnicu a ihneď ju vytiahneme. Tento proces opakujeme asi trikrát a potom chobotnicu necháme vo vývare. Varíme ju asi 45-60 minút, pokiaľ krásne nezmäkne. Vytiahneme ju z vývaru a necháme ju vychladnúť.
2–3 kg chobotnice
1 mrkva
½ buľvy zeleru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
½ buľvy feniklu
0,2 l bieleho vína
2–3 bobkové listy
pár guličiek nového korenia
soľ
 
2. krok
V miske rozmiešame olivový olej spoločne s medom, šťavou z pomaranča, vínnym octom a nasekanou čili papričkou. Vychladnutú chobotnicu naporciujeme na jednotlivé chápadlá, nezabudneme odstrániť „zub“, ktorý je medzi nimi. Chápadlá vložíme aspoň na 30 minút do marinády.
2 lyžice medu
0,05 l červeného vínneho octu
0,1 l olivového oleja extra virgin
1 čili paprička
1 pomaranč
 
3. krok
Medzi tým , čo sa nám marinuje chobotnica, vložíme do hrnca fazule, ktoré sme pred tým precedili. Nálev z fazúľ si však necháme na neskoršie použitie. Fazule zalejeme asi tak do polovice mliekom a privedieme k varu. Pridáme vetvičku rozmarínu a kraj z parmezánu. Fazule prehrejeme a za stáleho miešania necháme mlieko zredukovať (trvá to zhruba 5 minút). Odstránime vetvičku rozmarínu, kraj z parmezánu a tyčovým mixérom vytvoríme hladké pyré. Pyré podľa potreby rozriedime nálevom z fazúľ. Na záver vmiešame lyžicu masla. Osolíme a okoreníme.
600 g uvarených fazúľ z konzervy
0,2 l  mlieka
tvrdý kraj z parmezánu
vetvička rozmarínu
maslo
soľ a korenie
 
4. krok
Papriku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Na rozpálený gril potretý tukom vložíme papriku a marinované chápadlá z chobotnice. Grilujeme z každej strany, pokiaľ nie je paprika aj chobotnica pekne opečená. Chobotnicu môžeme párkrát potrieť marinádou. 
2 papriky
olivový olej extra virgin
tuk na potretie grilu
soľ a korenie
 
5. krok
Na rozohriaty tanier rozprestrieme fazuľové pyré, opečené papriky a grilované chápadlá z chobotnice. Ľahko pokvapkáme olivovým olejom a chobotnicu osolíme. 
olivový olej extra virgin
soľ
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Halibut pečený s medvedím cesnakom
Grilovaná chobotnica s fazuľovým pyré
Mušle sv. Jakuba, pomaranč, limetka, maslo




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: