Postup prípravy:
Aj keď 2–3 kilová surová chobotnica pri varení stratí na objeme, bude určite v kombinácii s fazuľovým pyré a opečenou paprikou správnou voľbou k vytvoreniu štyroch až šiestich porcií pre vás aj vašich hostí. 1. krok Vo veľkom hrnci spoločne s koreňovou zeleninou, cibuľou, feniklom, cesnakom, bobkovým listom a novým korením privedieme ľahko osolenú vodu k varu. Potom pridáme biele víno. Do vývaru vložíme na dve sekundy rozmrazenú chobotnicu a ihneď ju vytiahneme. Tento proces opakujeme asi trikrát a potom chobotnicu necháme vo vývare. Varíme ju asi 45-60 minút, pokiaľ krásne nezmäkne. Vytiahneme ju z vývaru a necháme ju vychladnúť. 2–3 kg chobotnice 1 mrkva ½ buľvy zeleru 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku ½ buľvy feniklu 0,2 l bieleho vína 2–3 bobkové listy pár guličiek nového korenia soľ 2. krok V miske rozmiešame olivový olej spoločne s medom, šťavou z pomaranča, vínnym octom a nasekanou čili papričkou. Vychladnutú chobotnicu naporciujeme na jednotlivé chápadlá, nezabudneme odstrániť „zub“, ktorý je medzi nimi. Chápadlá vložíme aspoň na 30 minút do marinády. 2 lyžice medu 0,05 l červeného vínneho octu 0,1 l olivového oleja extra virgin 1 čili paprička 1 pomaranč 3. krok Medzi tým , čo sa nám marinuje chobotnica, vložíme do hrnca fazule, ktoré sme pred tým precedili. Nálev z fazúľ si však necháme na neskoršie použitie. Fazule zalejeme asi tak do polovice mliekom a privedieme k varu. Pridáme vetvičku rozmarínu a kraj z parmezánu. Fazule prehrejeme a za stáleho miešania necháme mlieko zredukovať (trvá to zhruba 5 minút). Odstránime vetvičku rozmarínu, kraj z parmezánu a tyčovým mixérom vytvoríme hladké pyré. Pyré podľa potreby rozriedime nálevom z fazúľ. Na záver vmiešame lyžicu masla. Osolíme a okoreníme. 600 g uvarených fazúľ z konzervy 0,2 l mlieka tvrdý kraj z parmezánu vetvička rozmarínu maslo soľ a korenie 4. krok Papriku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Na rozpálený gril potretý tukom vložíme papriku a marinované chápadlá z chobotnice. Grilujeme z každej strany, pokiaľ nie je paprika aj chobotnica pekne opečená. Chobotnicu môžeme párkrát potrieť marinádou. 2 papriky olivový olej extra virgin tuk na potretie grilu soľ a korenie 5. krok Na rozohriaty tanier rozprestrieme fazuľové pyré, opečené papriky a grilované chápadlá z chobotnice. Ľahko pokvapkáme olivovým olejom a chobotnicu osolíme. olivový olej extra virgin soľ
|