Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Thajská krevetová polievka
Zoznam surovín:

Na 4 porcie polievky potrebujeme:
1 lyžica sezamového oleja
1 lyžica slnečnicového oleja
4 jarné cibuľky
2 strúčiky cesnaku
2 cm zázvoru
2 lyžice žltej kari pasty
1 lyžička červenej papriky
8 cherry paradajok
1 liter vývaru z kreviet
1 lyžica arašidového masla
2 lyžičky rybej omáčky
500 ml kokosového mlieka
šafran
soľ, cukor, limetová šťava
ryžové rezance
čerstvý koriander
klíčky china rose
 
Suroviny na 1 liter vývaru z kreviet:
panciere a hlavičky z 12 ks tigrích kreviet
stonky koriandru
5 cm citrónovej trávy 
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
 

Postup prípravy:

V tomto recepte sme sa inšpirovali polievkou „laksa“, tradičným pokrmom, ktorý je rozšírený po celej juhovýchodnej Ázii. V Austrálii má táto korenistá polievka dokonca vlastný festival! Je to polievka sto chutí, existuje množstvo regionálnych a miestnych variácií. Základom je zvyčajne kurací vývar, ktorý sme v tomto recepte nahradili vývarom z hlavičiek a pancierov, ktoré nám zostanú po očistení kreviet. Odpad z kreviet je hotový poklad, ktorý by bolo škoda vyhodiť, najmä, keď je polievka z neho taká chutná!
 
1. krok
Tigrie krevety nechajte cez noc rozmraziť v chladničke. Pri pomalom rozmrazovaní v chlade sa Vám krevety odvďačia lepšou chuťou aj konzistenciou. Rozmrazené krevety olúpte. Pre jednoduchšie čistenie môžete pancier nastrihnúť na bruchu, chvostíky ale zachovajte. Nezabudnite odstrániť črievko, ktoré sa nachádza v chrbtovej časti. Krevetu jemne narežte a špičkou noža črievko vytiahnite. Takto pripravené krevety odložte späť do chladu na neskôr.
12 ks kreviet
 
2. krok
Panciere a hlavičky z kreviet zalejte studenou vodou, pridajte stonky koriandru, cibuľu nakrájanú na štvrťky a celé strúčiky cesnaku. Do vody tiež vložte asi 5 centimetrový kus citrónovej trávy, ktorý predtým preklepte tupou stranou noža, aby sa uvoľnila potrebná aróma. Vývar varte asi 30 minút a potom preceďte cez plátno.
panciere a hlavičky z kreviet
stonky koriandru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
 
3. krok
Rozohrejte sezamový a slnečnicový olej, pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, cesnak, zázvor a kari pastu. Nechajte na strednom ohni niekoľko minút rozvoňať. Pridajte nakrájané cherry paradajky a počkajte, kým zmäknú. Všetko zalejte krevetovým vývarom.
1 lyžica sezamového oleja
1 lyžica slnečnicového oleja
4 jarné cibuľky
2 strúčiky cesnaku
2 cm zázvoru
2 lyžice panang kari pasty
8 cherry paradajok
1 liter vývaru z kreviet
 
4. krok
Dochuťte polievku arašidovým maslom, rybou omáčkou, kokosovým mliekom a štipkou šafranu. Podľa potreby osoľte, pridajte trochu cukru a trošku limetkovej šťavy, tak aby bola polievka trochu kyslá aj mierne sladká. Do polievky dajte krevety a nechajte ich variť asi 10 minút do ružova. 
1 lyžica arašidového masla
2 lyžičky rybej omáčky
500 ml kokosového mlieka
šafran
soľ, cukor, limetová šťava
12 ks očistených tygrích kreviet 
 
5. krok
Pripravte ryžové rezance podľa návodu. Polievku servírujte s rezancami, čerstvým koriandrom a klíčkami. Každý môže podľa chuti svoju polievku doladiť pár kvapkami limetkovej šťavy. 
ryžové rezance
čerstvý koriander
limetová šťava
klíčky china rose
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Grilované sardinky po baskicky
Mušle vongole so šafránovou omáčkou
Slávky, biele víno, petržlen, paradajka




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: