Postup prípravy:
Tento pokrm je inšpirovaný tradičným jedlom osláv a moslimských sviatkov zvaným biryani. V Indii, ale aj na Blízkom východe, ho môžete ochutnať v najrôznejších obmenách - s jahňacím, krevetami, kuraťom, alebo vajcom. Väčšinou má typicky žltú farbu získanú pridaním kurkumy, smerom na západ je častejšou prísadou šafran. Ryža a omáčka sa pripravujú zvlášť, potom sa navrstvia do hrnca alebo pekáča. Mäso sa vďaka pare uvarí a jeho vôňa prejde na celý pokrm. Výhodou krevetového biryani je jeho rýchlosť, celé jedlo sa dá pripraviť asi za pol hodiny. Najprv zmiešajte všetko sypké korenie okrem šafranu a rozohrejte rúru na 160 °C. Postavte vodu na ryžu, pridajte polovicu zmesi korenia, osoľte a uvarte tak, aby bola ryža hotová na trištvrte. Podľa druhu ryže to môže trvať 8-10 minút. Preceďte a odložte bokom. 2 hrnčeky basmati ryže ½ lyžičky kurkumy ½ lyžičky koriandru ½ lyžičky rímskej rasce ¼ lyžičky kardamónu ½ lyžičky zázvoru ½ lyžičky chilli vločiek soľ 2. krok Rozohrejte 2 lyžice ghí a orestujte červenú cibuľu do hneda. Pridajte cesnak, druhú polovicu zmesi korenia a nechajte rozvoňať. Pridajte nakrájané paradajky, nechajte zmäknúť a nakoniec k zmesi pridajte grécky jogurt. Do vzniknutej omáčky pridajte krevety, osoľte a povarte asi minútu. 2 lyžice ghí 2 menšie červené cibule 2 strúčiky cesnaku ½ lyžička kurkumy ½ lyžička koriandru ½ lyžička rímskej rasce ¼ lyžičky kardamónu ½ lyžička zázvoru ½ lyžičky chilli vločiek 6 ks cherry paradajok 250 g gréckeho jogurtu 6 ks očistených kreviet 3. krok Pripravte si šafránové maslo. Zalejte štipkou šafranu a asi pol deci horúcej vody a nechajte päť minút stáť. Nechajte rozpustiť 2 lyžice ghí, pridajte vodu so šafranom a šťavu z necelej polovice citróna a osoľte. 2 lyžice ghí štipka šafranu citrónová šťava soľ 4. krok Do malého pekáčika alebo hrnca navrstvite ryžu, krevetovú zmes, zakončite opäť vrstvou ryže. Nakoniec zalejte šafranovým maslom. Prikryte alobalom a dajte do rúry vyhriatej na 160 °C piecť asi na 15 minút. 5. krok Ozdobte zrnkami granátového jablka a čerstvým koriandrom. čerstvý koriander granátové jablko
|