Postup prípravy:
Tento recept ukončuje celé vianočné menu, ktoré sme vytvorili spolu s milovníkom jedla a jogínom Jarom Pávekom. Ten si ho vybral, pretože sa jedná podľa jeho slov o veľmi chutné rybie jedlo, ktoré si zvykne doma pripravovať (nielen na Vianoce) a preferuje ho pred kaprom predovšetkým preto, že nemá rád jeho vonu a kosti. Mrazený hrášok dáme variť do hrnca s cca 1/2 šálkou vody. Necháme variť až kým sa hrášok začne jemne rozvárať. 400 g mrazeného hrášku
2. krok Mäkké, ale tie najlepšie hranolky sa robia na dvakrát. Zemiaky umyjeme (pokiaľ nemáme nové zemiaky, tak ich aj ošúpeme) a nakrájame na hrubšie hranolčeky. Dáme ich vyprážať. Keď začnú chytať prvú hnedastú farbu, vyberieme ich a dáme odtiecť z oleja na kuchynský papierový obrúsok. Jemne ich osolíme a necháme vychladnúť. slnečnicový olej na vyprážanie (bez vône) 600 g zemiakov
3. krok Medzičasom si umyjeme a poriadne osušíme ruky. Do misy dáme 8 polievkových lyžíc múky a 4 lyžice kukuričného škrobu, pridáme soľ, korenie a zalievame pomaly pivom a vymiešame pomerne husté cestíčko, ktoré by malo konzistenciou pripomínať kyslú smotanu. Ak sa dá, do cesta neprilievame žiadnu vodu. 8 PL hladkej múky 4 PL kukuričného škrobu 1/4 ČL čerstvého mletého korenia 1 ČL soli 1 fľaša tmavého piva 4. krok Do ďalšieho taniera dáme zbytok múky. Rybu naporciujeme. My sme zvolili cca 200g kusy. V tomto malom množstve múky obalíme rybu, následne ju obalíme v cestíčku a ihneď vložíme do rozpáleného oleja - ja používam ten, kde boli hranolky. Teplota oleja by mala byť na strednom plameni, aby olej bublal ale neprskal. Malo by ho byť toľko, aby sa optimálne ponorila celá ryba. Pražíme cca 10-15 minút, prípadne cca 7 minút z každej strany, kým cesto neostane zlatavé. Rybu vyberieme a necháme odtiecť od oleja. 4 extra PL hladkej múky 800 g tresky jednoškvrnné (chrbtová časť bez kože) slnečnicový olej na vyprážanie (bez vône)
5. krok Do horúceho oleja opäť vložíme hranolky a dopečieme ich do zlatova. Vyberieme a necháme odkvapkať.
6. krok Do jemne rozvareného hrášoku, v ktorom nám ostalo trochu vody, pridáme maslo a trochu soli, rozmačkáme drtičom na zemiakovú kašu - nie však úplne na jemno. Maly by tam byť vidieť kúsky hrášku. 50 g masla soľ
7. krok Rybu podávame s hranolkami a hráškovým pyré. Klasicky sa ryba aj hranolky pokropia Malt Vinegar octom, ale citrón v kľude postačí. Malt vinegar ocot alebo citrón podľa chuti Dobrú chuť!
|