Postup prípravy:
Nebudete veriť, ale hlavná inšpirácia tohto receptu pramení zo známeho pokrmu Filet-O-Fish, ktorý mal v ponuke McDonald‘s. Bol vlastne jednoduchý - vyprážané rybie filé v žemli. Na druhej strane to bola škandinávská pouličná kuchyňa, ktorá nás motivovala vyladiť tento recept k dokonalosti a jednoduchosti - biela ryba, vôňa masla, kôpor, šalát a mäkká žemľa. Na tento recept sú bezpochyby najlepšou voľbou treskovité ryby. Zvolili sme chrbtovú časť z tresky jednoškvrnnej (známej aj ako Haddock). Určite ale nešliapnete vedľa ani s treskou tmavou, ktorá má príjemnú jódovú chuť. Pokiaľ vaše nároky zahrňujú naozaj jemnú až neutrálnu chuť, zvoľte tresku obyčajnú. Tá je jednoznačne kráľovnou všetkých tresiek. Najskôr začneme s prípravou strúhanky z čerstvých rožkov. Do mixéru vložíme nahrubo nakrájané pečivo a rozmixujeme ho na jemnú strúhanku. 3 ks čerstvých rožkov 2. krok Tresku naporciujeme tak, aby jednotlivé kusy odpovedali veľkosti žemle. Počítame s 2 kúskami ryby do každého burgra. Všetky kúsky ryby osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Potom namočíme do vyšľahaného vajíčka a nakoniec obalíme v strúhanke. 400 g tresky jednoškvrnnej (chrbtová časť bez kože) 1–2 ks vajec hladká múka soľ a čierne korenie 3. krok Dresing pripravíme z najemno nakrájanej šalotky, kyslej smotany, nasekaného kôpru a majonézy. Všetko dobre zamiešame a ľahko pokvapkáme šťavou z citrónu (stačí jedna lyžička). Podľa chuti dosolíme. 100 g kyslej smotany (min.20% tuku) 30 g majonézy 1 ks citrónu 1 ks šalotky zväzok kôpru soľ 4. krok Rozohriatu panvicu potrieme tenkou vrstvou oleja a na strednom plameni pomaly opečieme kúsky ryby zo všetkých strán. Strúhanka sa bude na panvici skor sušiť a ryba sa krásne prehreje. Podľa veľkosti kúskov rýb to bude trvať asi 5-7 minút. Na úplný záver pridáme na panvicu kúsky masla. V rozpustenom masle obalíme rybu zo všetkých strán. Následne dáme rybie kúsky preč z panvice a necháme ich stranou odpočinúť. maslo olej 5. krok Žemľu rozkrojíme a každú polovicu potrieme tenkou vrstvou masla. Maslom potretú časť pečiva opečieme na rozohriatej panvici . 4 ks žemle na burger maslo 6. krok Na záver nám zostáva nakrájať kyslú uhorku na tenké plátky a môžeme začať skladať burger. Spodnú časť žemle potrieme dresingom, vložíme jeden až dva listy rímskeho šalátu, vyprážanú rybu, 2-3 plátky kyslej uhorky a pridáme ešte lyžičku dresingu. Priklopíme hornou časťou pečiva a máme hotovo! Najlepšou prílohou sú samozrejme domáce hranolky. 2 ks kyslých uhoriek rímsky šalát
|