Postup prípravy:
Pokrm, ktorý zahreje dušu i telo, to je krémová zeleninová polievka s lososom od Fínov. V susednom Švédsku je známa ako laxsoppa, a okrem kúskov ryby tradične obsahuje aj nakrájané zemiaky, mrkvu, smotanu, a štedrú posýpku kôpru. Dajte si k polievke aj kúsok ražného chleba s maslom a vychutnajte si gastronomické nebo.
1. krok Pripravte zeleninu: Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Pór prekrojte na polovicu, dobre opláchnite a nakrájajte na menšie kúsky. Mrkvu pozdĺžne prekrojte na polovicu a nakrájajte na polkruhy. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie úhľadné kúsky. 1 cibuľa 1 veľký pór (len biele a svetlozelené časti) 2 mrkvy 500 g zemiakov
2. krok Z lososa odstráňte kožu. Najlepšie je odrezať ju v celku tak, že položíte filet na dosku na krájanie a odrežete kožu po celej dĺžke filetov. Ak máte radi intenzívnejšiu rybiu chuť, môžete ju (bez šupín) pridať do polievky na začiatku a vybrať ju až na konci. Lososa osoľte a zatiaľ ho odložte do chladničky. 800 g čerstvých filetov z lososa
soľ
3. krok V hrnci na miernom ohni rozpusťte maslo. Keď začne peniť, pridajte cibuľu a opečte ju. Potom pridajte nakrájaný pór, nechajte ho zavädnúť. Nakoniec pridajte kúsky mrkvy a nechajte ich niekoľko minút podusiť spolu s ostatnou zeleninou. Dochuťte trochou soli a dbajte na to, aby zelenina nezhnedla, mala by si zachovať peknú farbu. 3 lyžice masla 1 cibuľa 1 veľký pór (len biele a svetlozelené časti) 2 mrkvy soľ
4. krok Zeleninu posypte múkou, premiešajte a potom zalejte teplým vývarom. Do zahustenej polievky pridáme nakrájané zemiaky, trochu soli a všetko privedieme do mierneho varu. Nechajte pomaly bublať 20 minút, kým zelenina nezmäkne. 1 polievková lyžica múky 500 g zemiakov 1 l rybacieho/zeleninového/kuracieho vývaru soľ
5. krok Do uvarenej polievky vmiešame smotanu, vypneme oheň a necháme mierne vrieť. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Nakrájajte kôpor a vmiešajte ho do polievky. 200 ml 30 % smotany citrónová šťava
6. krok Nakoniec pridajte kúsky lososa. Premiešajte a nechajte mäso v horúcej polievke variť asi 5 minút. 800 g čerstvých filetov z lososa
|