Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Fínska rybacia polievka lohikeitto
Zoznam surovín:

3 lyžice masla
1 cibuľa
1 veľký pór (len biele a svetlozelené časti) 
2 mrkvy
1 polievková lyžica múky
500 g zemiakov
1 l rybacieho/zeleninového/kuracieho vývaru 
soľ
korenie
200 ml 30% smotany 
citrónová šťava
čerstvý kôpor

Postup prípravy:

Pokrm, ktorý zahreje dušu i telo, to je krémová zeleninová polievka s lososom od Fínov. V susednom Švédsku je známa ako laxsoppa, a okrem kúskov ryby tradične obsahuje aj nakrájané zemiaky, mrkvu, smotanu, a štedrú posýpku kôpru. Dajte si k polievke aj kúsok ražného chleba s maslom a vychutnajte si gastronomické nebo.

1. krok
Pripravte zeleninu: Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Pór prekrojte na polovicu, dobre opláchnite a nakrájajte na menšie kúsky. Mrkvu pozdĺžne prekrojte na polovicu a nakrájajte na polkruhy. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie úhľadné kúsky.
1 cibuľa
1 veľký pór (len biele a svetlozelené časti) 
2 mrkvy
500 g zemiakov

2. krok
Z lososa odstráňte kožu. Najlepšie je odrezať ju v celku tak, že položíte filet na dosku na krájanie a odrežete kožu po celej dĺžke filetov. Ak máte radi intenzívnejšiu rybiu chuť, môžete ju (bez šupín) pridať do polievky na začiatku a vybrať ju až na konci. Lososa osoľte a zatiaľ ho odložte do chladničky.  
800 g čerstvých filetov z lososa
soľ

3. krok
V hrnci na miernom ohni rozpusťte maslo. Keď začne peniť, pridajte cibuľu a opečte ju. Potom pridajte nakrájaný pór, nechajte ho zavädnúť. Nakoniec pridajte kúsky mrkvy a nechajte ich niekoľko minút podusiť spolu s ostatnou zeleninou. Dochuťte trochou soli a dbajte na to, aby zelenina nezhnedla, mala by si zachovať peknú farbu.
3 lyžice masla
1 cibuľa
1 veľký pór (len biele a svetlozelené časti) 
2 mrkvy
soľ

4. krok
Zeleninu posypte múkou, premiešajte a potom zalejte teplým vývarom. 
Do zahustenej polievky pridáme nakrájané zemiaky, trochu soli a všetko privedieme do mierneho varu. Nechajte pomaly bublať 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
1 polievková lyžica múky
500 g zemiakov
1 l rybacieho/zeleninového/kuracieho vývaru 
soľ

5. krok
Do uvarenej polievky vmiešame smotanu, vypneme oheň a necháme mierne vrieť. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Nakrájajte kôpor a vmiešajte ho do polievky.
200 ml 30 % smotany 
citrónová šťava
soľ
korenie
čerstvý kôpor

6. krok
Nakoniec pridajte kúsky lososa. Premiešajte a nechajte mäso v horúcej polievke variť asi 5 minút.
800 g čerstvých filetov z lososa



ĎALŠÍ RECEPTY

Treska tmavá v kôprovej strúhanke
Letné závitky s údeným lososom a špenátom
Grilovaná pražma s tymiánom a „alioli“ omáčkou




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: