Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilovaný morský vlk so zeleninou „escalivada“
Zoznam surovín:

500 g morského vlka (celá vypitvaná ryba)
zväzok rozmarínu
extra panenský olivový olej
1 citrón
2 červené papriky (kápie)
1 baklažán
1 veľká cibuľa
1 veľká mäsitá paradajka
červený vínny ocot
soľ a korenie
alobal
igelitové vrecko
 

Postup prípravy:

Keď už sa pustíme do grilovania rýb, prečo nevyužiť rozpálený gril aj na prípravu perfektnej zeleninovej prílohy. Nechali sme sa inšpirovať jedným obľúbeným španielskym tapa, konkrétne zeleninovým šalátom „escalivada“. Základom je grilovaná paprika, baklažán a cibuľa.
 
1. krok
Najskôr si pripravíme zeleninu na grilovanie. Papriky prekrojíme na polovicu a zbavíme ich jadier. Paradajku tiež prekrojíme na polovicu. Papriky aj paradajku osolíme, okoreníme a ľahko ich potrieme olivovým olejom. Baklažán prekrojíme na polovicu a stred môžeme ľahko narezať tak, aby sa do neho lepšie dostala soľ s korením a olivovým olejom, ktorým baklažán tiež ľahko potrieme. Cibuľu neolúpeme, iba ju prekrojíme na polovicu. Každú polovicu opäť osolíme, okoreníme a tiež potrieme olivovým olejom. Cibuľu potom zabalíme do alobalu. 
2 červené papriky (kápie)
1 baklažán
1 veľká cibuľa
1 veľká mäsitá paradajka
extra panenský olivový olej
soľ a korenie
 
2. krok
Rozpálený gril si potrieme olejom alebo iným tukom a naskladáme naň všetku pripravenú zeleninu. Papriky z grilu dáme preč vo chvíli, keď je šupka takmer spálená do čierna a vložíme ich do misky. Misku vložíme do vrecka, ktoré zaviažeme a necháme horúce papriky chvíľu zapariť. Potom ich vytiahneme z misky a olúpeme z nich spálenú šupku. Nakrájame ich na rezance a spoločne so šťavou z nich ich vložíme do šalátovej nádoby. Baklažán olúpeme alebo lyžicou vyškriabeme. Nakrájame na menšie kúsky a pridáme ho k paprikám. Paradajku a cibuľu olúpeme, nasekáme na menšie kúsky a pridáme k ostatnej zelenine. Šalát bohato ochutíme olivovým olejom a pridáme podľa vlastnej chuti pár kvapiek červeného vínneho octu. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Odporúčame šalát nechať chvíľu odležať a marinovať, aby sa chute krásne prepojili.
alobal
igelitové vrecko
červený vínny ocot
extra panenský olivový olej
soľ a korenie
 
3. krok
Zatiaľ čo sa šalát z grilovanej zeleniny marinuje, pripravíme si morského vlka. Očistenú rybu priečne narežeme na pár miestach. Rybu osolíme, okoreníme a potrieme ju olivovým olejom. Citrón prepolíme, jednu polovicu odložíme na neskôr a druhú nakrájame na plátky. Dutinu ryby naplníme plátkami citróna a vetvičkou rozmarínu. Rozmarínom môžeme vyplniť aj jednotlivé zárezy.
500 g morského vlka (celá vypitvaná ryba)
zväzok rozmarínu
extra panenský olivový olej
½ citróna
 
4. krok
Opäť grilovanie rýb začneme prípravou grilu a to ako teploty (250-300°C), tak aj potretím roštu olejom alebo iným tukom. Rybu grilujeme z každej strany asi 5-7 minút. Pri otáčaní ju ľahko kliešťami odlepujeme z grilu, pokiaľ sa sama bez potrhania nepustí. Či je morský vlk naozaj hotový sa presvedčíme tým, že ho skúsime potiahnuť za chrbtovú plutvu. Pokiaľ pôjde krásne vytiahnuť od chrbtice, znamená to, že ryba je naozaj dobre prepečená až ku kosti. Zároveň s rybou položíme na gril aj polovicu citróna a necháme ho bez otáčania grilovať. Citrón krásne zmäkne a perfektne sa zjemní jeho chuť.
extra panenský olivový olej
½ citróna
 
5. krok
Hotového vlka servírujeme na rozohriatom tanieri spoločne s marinovanou zeleninou. Rybu odporúčame pokvapkať šťavou z grilovaného citróna.
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Pošírovaný pstruh s omáčkou Bearnaise so šampiňónmi
Pražma, cibuľa, mäsový vývar, bylinky
Cestoviny, krevety, paradajky, petržlen




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: