Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Návrat ku koreňom varenia
4. august 2017 Autor: Tomáš Rada Foto: Tomáš Rada, Markus Tacker

Mohlo by sa zdať, že vikingovia ako zúriví bojovníci boli skutočnými mäsožravcami. Naozajstná vikingská strava bola naopak veľmi výživná a ľahká. Hlavnou zložkou stravy Vikingov bolo obilie, najmä žito a jačmeň, z ktorého robili rôzne kaše a placky. Ako zdatní poľnohospodári pestovali zeleninu a chovali dobytok, ktorý im slúžil nielen na získanie mlieka, mäsa a kožušín, ale hlavne na výrobu syrov, masla a tvarohu.



Na svoju dobu boli vikingovia pomerne vysokí, čo sa pripisuje dostatku bielkovinovej stravy, predovšetkým rýb. Najčastejšie lovili lososa, sleďa a tresku.

Než sa však dostaneme k jadru veci, prečo zmieňujeme práve Vikingov, je dôležité spomenúť aj druhú stranu.

Nie je to tak dlho, čo to vyzeralo tak, že budúcnosť gastronómie je v molekulárnej kuchyni, teda v hre moderných technológií skoro s kozmickými prvkami. Opak je však pravdou. Dokazujú to niektoré vskutku špičkové svetové reštaurácie ako napríklad FävikenEkstedt či Roister, ktoré sa vracajú doslova na začiatok všetkého varenia a to k práci na otvorenom ohni. Pocit zo samotného varenia nemôže byť intenzívnejší, ako práve pri kontakte suroviny s ohňom.



Keď to zvládli už samotní vikingovia, ktorí nás pri našom pokuse inšpirovali, musíme to zvládnuť aj my.

Ukotvili sme celý filet lososa na masívnu drevenú dosku, ktorú sme umiestnili horizontálne vedľa ohňa a pomaly sme ho opekali. Výsledek bol naozaj úžasný. Vďaka hrubej soli bol na povrchu pekne chrumkavý a v strede neskutočne šťavnatý.

Určite to dokážete tiež. Tu je náš recept na lososa na ohni s krustou z byliniek a citrusov.





ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: