Pomalý rast, pružnosť a ohybnosť. Mohlo by sa zdať, že je reč o ľudskom tele. Nie je to tak úplne pravda. Sú to však vlastnosti, ktoré táto zelenina rastúca v mori, dokáže ľudskému organizmu predať.
Vysoký obsah minerálov, ktorý je pri morských riasach až 15-krát vyšší než pri klasickej zelenine, napomáha alkalizovať krv. Sú veľmi bohaté na bielkoviny, vlákninu, vápnik, jód, horčík a zinok. Napríklad v japonskom liečiteľstve sa riasy používajú k čisteniu krvi, odbúravaniu škodlivého cholesterolu z tepien, žíl a vlásočníc a zvyšujú ich pružnosť. Znižujú výskyt rakoviny a podporujú imunitný systém. Pokiaľ ani toto všetko nie je dostatočný dôvod k ich konzumácii, budeme v menovaní ich blahodárnych účinkov radi pokračovať. Zbavujú telo rádioaktivity, ťažkých kovov a toxických látok. Čistia črevné steny. Pokiaľ budete riasy konzumovať pravidelne, môžu vám zlepšiť krvný tlak, nervové poruchy, reumatizmus a alergie.
Morských rias je celá rada. Medzi tie najznámejšie patria Nori, Dulse, Wakame, Hijiki, Arame, Kombu a Agar.
Lenže pre veľa ľudí majú riasy príliž rybiu a morskú chuť. Skúsili ste však už riasu Wakame? O tej sa to povedať nedá.
Wakame je dlhá riasa s temne zelenými listami pochádzajúca z ostrova Hokkaidó. Jemná aróma a listový vzhľad ju predurčuje k príprave šalátov. Mimo zmienených predností rias posilňuje pečeň, žlčník a chrbticu. Obsahuje vitamín B a C a má aj vyšší obsah vápniku. V Japonsku je často využívaná aj ako prostriedok pre zvýšenie lesku a zdravia vlasov.
V našej ponuke nájdete už hotový šalát z tejto veľmi chutnej riasy. Riasa je doplnená o marinádu zo sezamového oleja, chilli, sójovej omáčky, ryžového octu a húb. Kilogramové balenie tohoto šalátu s príjemne nasladlou chuťou ponúkame v zmrazenom stave. Balenie je možné veľmi ľahko porcovať kuchynským nožom, čo nám uľahčí jeho postupnú konzumáciu.
ĎALŠÍ ČLÁNKY
|