Postup prípravy:
Zádenky, vongole alebo almeja, ako sa tieto mušle nazývajú, sú veľmi populárne práve v Taliansku a Španielsku, kde sa vo veľkom množstve chovajú v mori. Nielen talianska Abruzzia, ale aj španielska Kastilia sa môže pochváliť jednoduchým a rýchlym receptom, ktorý je vďaka úžasnej vôni a vzácnosti šafránu dokonalým luxusom na tanieri. 1. krok Mušle vongole vložíme asi na 15 minút do dobre osolenej studenej vody. V tomto čase si najemno nakrájame cesnak a šalotku. Nitky šafránu vložíme do 1dcl vlažnej vody a necháme ho vylúhovať a rozvoňať. 1 kg mušlí vongole 1 šalotka 2 strúčiky cesnaku 0,1 g nitiek šafránu 2. krok Slanú vodu z mušlí zlejeme preč a mušle skontrolujeme, otvorené vyhodíme. V hrnci rozpustíme polovicu masla a necháme zosklovatieť šalotku s cesnakom. Mušle vyberieme zo slanej vody a prisypeme ich do hrnca (len zatvorené mušle, otvorené vyhodíme). 30 g masla 3. krok Ako náhle sa mušle začnú teplom pomaly otvárať, prilejeme suché biele víno. Keď sa z vína odparí alkohol, prilejeme šafrán s vodou. Asi tak na 2-3 minúty hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme všetky mušle pootvárať. 2 dcl suchého bieleho vína 4. krok Keď sa mušle krásne otvoria, pridáme creme fraiche, ktorý opatrným premiešaním omáčku krásne zahustí a vyhladí. Na záver pridáme zvyšok masla a približne lyžicu nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate. 150 g creme fraiche zväzok hladkolistej petržlenovej vňate 30 g masla 5. krok Podľa chuti dosolíme a okoreníme. Servírujeme v hlbokom tanieri spoločne s čerstvým bielym pečivom. soľ a mleté čierne korenie biele pečivo
|