Postup prípravy:
Na „involtini di pesce spada“ existuje po celom Taliansku nespočet rôznych receptov. My sami sme ich vyskúšali celú kopu, a tento recept je výsledkom nášho závitkového bádania. Každá použitá surovina si v tomto veľmi jednoduchom recepte nájde svoje dôležité miesto. Nebojte sa pozvať priateľov na večeru, z týchto závitkov budú určite nadšení. Nebudú vám vôbec veriť, že mečúň môže byť takým labužníckym pôžitkom. 1. krok Začneme prípravou zmesi na plnenie závitkov. V mise zmiešame nadrobno nakrájané šalotky, na plátky nakrájané olivy, kapary, píniové orechy, najemno nakrájaný cesnak, 70g najemno nastrúhaného syru, približne dve lyžice nasekanej vňate hladkolistého petržlenu, plechovku krájaných paradajok, 6 lyžíc strúhanky, a 2 lyžice olivového oleja. Zmes ľahko okoreníme a osolíme. Misu dobre premiešame, aby sa všetko spojilo. 400 g krájaných paradajok v konzerve 10 ks zelených vykôstkovaných olív 1 lyžica píniových orechov 1 lyžica kapár 70 g ovčieho syru Pecorino Romano zväzok vňate hladkolistého petržlenu 2 ks cibule šalotky 1 strúčik cesnaku 6 lyžíc strúhanky olivový olej extra virgin soľ a korenie 2. krok Filet mečúňa bez kože naporcujeme na plátky tenké 5mm (môžeme si nechať nakrájať u predajcu). Plátky ľahko osolíme a okoreníme. 800 g mečúň obyčajný (filet bez kože) soľ a korenie 3. krok Do hlbokého plechu potretého olivovým olejom vložíme plátky ryby, ktoré naplníme približne jednou lyžicou zmesi a stočíme do závitku. Každý naplnený závitok prepichneme špáradlom, aby sa počas pečenia nerozmotali. Prebytočnú zmes rozotrieme okolo závitkov. Všetko letmo posypeme strúhankou a nastrúhaným syrom, pokvapkáme olivovým olejom, a vložíme do rúry rozohriatej na 200°C. Počas pečenia závitky polievame vypečenou tekutinou. 2 lyžice strúhanky 30 g ovčieho syru Pecorino Romano olivový olej extra virgin soľ a korenie 4. krok Po 30 minutách zmeníme program rúry z pečenia na gril a necháme závitky ľahko zozlatnúť (3-5 minút). Hotové závitky jemne posypeme nasekanou vňaťou, pokvapkáme olivovým olejom, a podávame s pečeným zemiakom či bielym pečivom. olivový olej extra virgin zväzok vňate hladkolistého petržlenu
|