Postup prípravy:
,,Krása spočíva v jednoduchosti a aj z pár kvalitných surovín sa dá vykúzliť lahodný gurmánsky zážitok. A tento na prípravu jednoduchý recept to len potvrdzuje”, dodáva Jaro Pávek - jogín, cestovateľ, milovník kvalitnej domácej aj zahraničnej kuchyne, ktorý si pre nás pripravil recept z obľúbenej tresky obyčajnej. Jaro pripravoval recept v období, kedy treska obyčajná migruje a preto právom získava pomenovanie - SKREI, čo v preklade znamená pútnik. Viac sa o tejto jedinečnej rybe dozviete v článku na našom blogu. 1. krok Špargľu očistíme, odrežeme drevnaté spodné časti a uvaríme buď v osolenej vode alebo nad parou. My sme varili nad parou cca 4-5 minút. Pri mladej špargli stačí variť 3 minúty. 1 zväzok špargle soľ 2. krok Maslo vložíme do malej panvičky a rozpustíme. Pridáme na jemno nasekanú šalotku a opražíme do sklovata. Pozor, aby nezačala hnednúť. Podlejeme vínom a necháme ho odpariť. Následne zasypeme múkou a jemne opražíme. Zalejeme smotanou na šľahanie, pridáme horčicu, soľ a korenie. Necháme chvíľu povariť, aby sa múčna chuť rozpustila. 1 PL masla 1 menšia šalotka 0,5 dcl bieleho suchého vína 1 PL hladkej múky 250 ml smotany na šľahanie 1 ČL celozrnnej horčice soľ a korenie podľa chuti 3. krok Tresku rozdelíme na dve rovnaké porcie, osolíme, jemne okoreníme a opečieme na tuku cca 5 minút z každej strany. My sme opekali na masle, pretože sme chceli hnedšiu kôrku. 400 g tresky obyčajnej (filet z chrbtovej časti) 1 PL masla soľ a korenie podľa chuti TIP: Namiesto špargle môžeme zvoliť ľubovoľnú zeleninu. Napríklad zemiaky, pečenú koreňovú zeleninu alebo špenát.
|